Wiele lat temu, hitem naszych kuchni zostały czajniki elektryczne. Z kilku powodów, jednym z nich była oczywiście szybkość gotowania wody i możliwość używania w każdym miejscu, gdzie mamy dostęp do prądu. Tradycjonaliści pozostali jednak przy czajniku z gwizdkiem, w którym wodę można gotować na kuchence gazowej. Ta jednak także uległa zmianie, a postęp odcisnął swoje piętno i powstały najpierw płyty grzewcze elektryczne, później płyty indukcyjne. Płyty indukcyjne działają przy wykorzystaniu pola elektromagnetycznego, co spowodowało potrzebę używania specjalnych naczyń, garnków i patelni, przystosowanych do takich właśnie płyt. Czajnik indukcyjny jest również pochodną tego wynalazku. Ryzyko oparzenia w trakcie korzystania z tego typu płyty jest zdecydowanie zmniejszone, ale czajnik indukcyjny lub inne garnki, czy naczynia muszą być wyprodukowane ze specjalnych materiałów, a dno wykonane z odpowiedniej stali lub żeliwa.